Nie muszę chyba przedstawiać nikomu tego zespołu… Jako Polak, katolik - aczkolwiek pełen zwątpienia i goryczy - znam i szanuję ten zesp?ł. Choć “znam” to za dużo powiedziane, bo nie jestem zagorzałym jego fanem, choć sprawa jest rozwojowa i wszystko możliwe jeszcze… Owszem - słuchając Death.fm - zamawiam czasem Behemotha, bo to chyba najbardziej ambitny projekt z Polski, kt?ry warto promować na świecie (i kt?ry sam się skutecznie broni, pozyskując całe rzesze grzesznik?w i blu¼nierc?w). Nergal jest zajebistym gościem. Opinia moja oparta jest na kilku wywiadach telewizyjnych, kilku jego tekstach z magazyn?w metalowych oraz na podstawie przekaz?w ustnych Frankiego i Sado, kt?zy to znają Nergala.
I tu ciekawostka - jakiś czas temu Frank robił zdjecia chłopakom z Behemoth . Zdjęcia zajebiste - czego nie muszę dodawać, bo wiecie przecież, że Frank robi najlepsze zdjęcia… Anyway, dziś wchodzę na onet i co widzę? Tekst o Behemothcie i w nim fotę autorstwa Frankiego! Cheers Bitch!!! jestem z Ciebie dumny Bunnyboy, bo to w chuj fajne. Liczę, że w niedługim czasie zobaczę więcej twoich zdjęć w necie i na papierze.
Behomth zagra na Mysticu, zamiast Mastodon. Nie oceniam tego, bo oba zespoły znam w podobnym stopniu, oba szanuję i jestem pewien, że o obu będzie głośno jeszcze… Cieszy mnie fakt, iż zobaczę Nergala live w Katowicach.
Raven miałby na 100% więcej do powiedzenie ni¼li ja. Ja jednak podnieciłem się fotą Frankiego i informacją, że zobaczę zesp?ł w Katowicach. No i chciałem się z Wami podzielić tym, bo sukces kazdego z Was jest też moim sukcesem, jako że lubię większość z Was i życzę Wam dobrze, i martwię się o Was czasem… No, dobra, a teraz spierdalajcie lub raczej ja spierdalam, bo się sentymentalny robię coś bardziej niż zazwyczaj.
[quote author="MADness"]
Raven miałby na 100% więcej do powiedzenie ni¼li ja.
jestem zaszczycony.
krótko mówiąc, mamy do czynienia z najlepszym zespołem zrodzonym na polskiej ziemi. absolutni królowie rodzimego metalu. dlaczego? już eksplikuję…
po pierwsze, Behemoth niszczy techniką. perkusista zespołu, Inferno, to jeden z najlepszych skurwieli na świecie. Behemoth to trio - ile znacie deathowych trio na świecie? Behemoth to jedno wiosło na mr. hectorze dzierżone przez Nergala - zajebistego kolesia, który znalazł swój sposób na życie. Behemoth to wykurwione, melodyjne solówki (vide Conquer All) i wyjebane wstawki akustyczne. tempo zmienia się co chwila, shred miesza się z wolnym miażdżeniem idealnym na koncerty, piekielny growl dopełnia zniszczenia. w popiół obracają, w popiół.
po drugie, Behemoth niszczy swoim image. w przeciwieñstwie do np. vadera, który nie wiadomo w koñcu, czy czci szatana czy żelazne krzyże, Behemoth daje do zrozumienia, że szatana wali głęboko w dupkę i czci przedwiecznych, rzadkim kałem polewając chrześcijañstwo i kościoł katolicki. maska nergala z kratą na oczach jest po prostu wyjebana. kapela ubiera się zawsze w rozpoznawalnym stylu, mają podrasowanego carskiego orła w logo i białe tapety na ryjach. nie mówiąc o oprawie graficznej płyt - nie mam słów. zos kia cultus mam na pulpicie, ale demigod jest jeszcze piękniejszy. jest to dowód, że szatan nie musi być ciemny jak murzyñska dupa, tylko kolorowy. i w dodatku może być on jednocześnie chrystusem i zombiakiem. dla ciekawostki powiem, że zdjęcia na okładkach są składane ze wspólnych zdjęć kapeli (np. w demigod chrystus ma mordę nergala, a łapsko bodajże oriona).
po trzecie - teksty. pisane przez Nergala przy współpracy z różnymi okultystami i zjebami. inkantacje do sentineli, inwokacje przywołujące zniszczenie… w ‘slaves shall serve’ nergal na początku napierdala HIEROGLIFAMI. tak, kurwa. fonetycznie zapisanymi HIEROGLIFAMI. teksty mówią też o upadku chrześcijañskich ideałów, krytykują Kościół i katoli…
po czwarte - ich dorobek. czytałem kiedyś z ciekawości recenzje Demigod’a w necie. średnia ocen to 10 (!). czemu? bo to od pierwszej do ostatniej nuty kompletna muzyczna eksplozja, połączenie genialnych, orientalnych melodii (Behemoth czci egipskie bóstwa), akustycznych wstawek, blastów i 2stopek i szatañskiego growlu. tej płyty słucham codziennie, bo jest genialna. sram przy niej w gacie. są jeszcze inne cuda - zos kia cultus z przytłaczającym, gro¼nym reefem w tytułowej piosence, Thelema 6 z Chrześcijanami dla Lwów, Satanica i Demonica, które wręcz kipią agresją…
Behemoth to najbardziej popularny zespoł polskiego rodowodu na świecie. wiecie, czemu nie grają trasy w Polsce? bo grają w s(a)tanach. respect.
pisałbym jeszcze długo, ale jeszcze płaczę po sobotnim True Belief paradise lost’a i The Forever People MDB na metalmanii… nie mówiąc o Right Into The Bliss katatonii, gdzie renske śpiewa falsetem. które wsysam teraz i pograża mnie w coraz większej depresji.
[quote author="Kr.ól"]Widzę znaki chaosu na koszulce. Very nice.
Ogólnie lubię Behemotha. Fajna kapela. No i kurwa, trio w deathmetalu?
Nie chciałem psuć nastroju ravensparkowi, ale skoro ten temat antyświętej trójcy zostało poruchany 2 razy to muszę stwierdzić, że wnioskując po moim jedynym udziale na koncercie i jedynej sesyji zdjęciowej jaką im przeprowadziłem, zawsze naliczyłem się 4 członów. Za pierwszym razem byłem zdeka najebany, ale za drugim trze¼wy jak worek, więc o pomyłce nie może być mowy. Więc reflektujcie się panowie!
A skad mam wiedziec kto? Nie jestem ich fanem (oraz fanem tak popierdolonej muzy w ogóle), aczkolwiek doceniam technikę i niewąpliwy sukces jaki odniesli i jaki jeszcze odniosą.
Odpowiadając na twoje pytanie kr.ólu konkretniej: jakiś koleś z długimi włosami i tatuażami
A moze posiadles madrosci czaka kurwa norisa i “najzwyczajniej” wyszedles z siebie. Wyszedłszymizsiebie oczami zobaczyles swoja persone jako ideal. Czyli dlugie wlosy i tatuaze.
Gówno. Nie nagrywa sam na 2 ścieżki. (znaczy dubluje je ale nie sam, Seth z nim gra, wcześniej miał sesyjnych)
Behemoth - wg mnie najlepszy polski zespół metalowy. Poprzednia płyta genialna, jak każda od Sataniki wzwyż, ale nowa to będzie cholerny absolut. Sample na youtube miażdżą. (Możdżer!!!) Poza tym równi goście. I taką koszulkę jak Wy też mam.
po pierwsze, Behemoth niszczy techniką. perkusista zespołu, Inferno, to jeden z najlepszych skurwieli na świecie. Behemoth to trio - ile znacie deathowych trio na świecie?
odnośnie Inferno radzę zapoznać się z dokonaniami Dave’a Lombardo, Mike’a Terrany, Gene Hoglana, Dana Swano czy Poula Bostapha.
co do trójek:
cóż bez namysłu podam Bloodbath, Nile, Krisiun, Hate Eternal, Vital Remains, Daemon ale aż tak daleko szukać nie trzeba, patrz Dies Irae, Yattering, Berial....
a z mniej znanych Sacrificed Moloch, Carnal (kolumbijski), Blasphemer, 5th Column, Abantesma, Mutilated Remains (USA), Battalion, Narcosis(niemce), Damnation (USA), Abhorrence, 2 Minute Hate, Basura, Abhorrent Life, Bad Comedy, Damaged, Bearded Fetus, Legion (czeski), Carnal Tomb, 13th Cadaver, Dark Secret (włochy), Lethal Venom (meksyk)… Wymieniać dalej?
odswiezam
moim zdaniee obecnie najlepsza i najbardzie znana za granica polska kapela, bardziej znana od vadera, zajebista nowa plyta, z m.in. leszkem mozdzerem.
Jak bylem w norwegii to widzialem 3 gazety “metalowe” na dwoch z nich na okladce wlasnie behemoth byl m.in z zapowiedzia wspolnej trasy z nile, a wypowiadali sie mniej wiecej tak ze nile to mala lokalna kapelka ktora pod skrzydla bierze gigant z polski.
Bylem na ich koncercie we wrzesniu naprawde na zywo sa zajebisci
[quote author="ravenspark"]
nie mówiąc o oprawie graficznej płyt - nie mam słów. zos kia cultus mam na pulpicie, ale demigod jest jeszcze piękniejszy. .
fakt, ale ta najnowsza, apostasy moim zdaniem jest paskudna, graficznie przypomina mi najpaskudniejsza okladke iron maiden- dance of death