Czy Nugat jest świadkiem jehowy? Poniżej zestawiłam jego slowa ze słowami jednej z ksiąg biblijnych. Zachodzi tu dziwne podobieństwo. Ale nie uprzedzajmy fakt?w.
K-„(…)Marnośc nad marnościami, m?wi kaznodzieja, wszystko marność.(…)”
Nugat-„(…)Długo czerpałem satysfakcje z pracy, ale wreszcie spostrzegłem, że czegoś mi brakuje - i nie chodzi tu o rozum. Jego może faktycznie mi brakuje, ale za głupi jestem żeby to zauważyć swoim pełnym powagi ryjem wystającym znad krawata.(...)”
I rzekł Kaznodzieja:
-„(…) Ludzie trudzą się m?wieniem, lecz i tak nikt wszystkiego nie wypowie. Oko nie nasyci się widzeniem a ucho nie zadowoli się słyszeniem(…)
Nugat-„(…)Nawet ruchanie lasek może się z czasem znudzić.(…)
K -„(…) Ja Kaznodzieja, byłem kr?lem w Jeruzalemie. Postanowiłem szczerze mądrością zgłębić i zbadać wszystko, co się działo pod niebem -”(…)
-Nugat- Ja np pr?bowałem wszystkiego a żyję już długo(…)”
K-„(…) I postanowiłem szczerze poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę, lecz poznałem, że i to jest gonitwą za wiatrem(…)”
N-„(…)Szukałem sensu cholernego życia. Pr?bowałem Religii (to taki profesor od serca), medytacji ZEN, czytałem filozof?w, kt?rzy okazali się pojebami. Wszystko o kant dupy rozczasnac(…)”
k-„(…)Przypatrz się działaniu bożemu, kt?ż może wyprostować to, co on skrzywił?
N-”(…), Kiedy już wydawało się że jest po zawodach, nagle znalazłem stronę Dziwne Tabletki do ssania przez dupę zamiast czopka albo pedalskiego fiuta.
K-„(…)Pomyślałem:Chcę być mądry, lecz mądrość była daleko ode mnie
N- „(…)Zrozumiałem, kim naprawdę jestem. Jestem debilem! Normalnym debilem i super mnie to cieszy.
K-,„(…)Bo taki nie myśli zbyt wiele o swoim kr?tkim życiu, gdyż b?g udziela mu radości serca(…)”
N-„(…)Po prostu robię z siebie kretyna i czuje się szczęśliwy.
K-,„(…)Bo c?ż zostaje człowiekowi, z całego jego trudu i poryw?w jego serca, kt?rymi się trudzi pod słońcem(…)”
N-„(…)Nie b?jmy się być pojebani(…)”