Ufo: Enemy Unknown. Klasyk ekonomiczno-strategiczny… Jeden z lepszych ( jak nie najlepszy ) poruszajacy tematyke obcych i za jednym zamachem aspekty ekonomiczne. Mimo roku powstania bardzo “ szczegolasta”. Mozna rozwalac stacje benzynowe, rzucony napalm na poletko pszenicy spowoduje jego zaplon po calosci.
Fleszpointa zapodam sobie na przyszly rok. Poki co przymierzam sie do zakupu nowego kompa. Pierwsze kroki poczynione… nowy monitor, klawiatura i myszka
Ja przymierzam siÄ™ do kupna “Operation Flashpoint2”
Ani kroku dalej. JeÅ›li rzeczywiÅ›cie szukasz “symulatora pola walki” podobnego do OFP, to na OFP2 srogo siÄ™ przejedziesz - Dragon Rising to giera stworzona przez innego developera i bliżej jej do arcade’owych strzelaÅ‚ek niż do pierwszej części wydanej przez BohemiÄ™. Sama Bohemia pozbawiona swojego flagowego tytuÅ‚u, wydaÅ‚a wÅ‚aÅ›nie ARMA2, która w piÄ™kny sposób rozwija idee zawarte w OFP. ~70 zÅ‚ociszy w Empiku, od dwóch tygodni gram i podziwiam.
Ano szału nie ma. ARMA 2 bije OFP2 złożonością, realizmem (który bywa wkurwiający, ale na tym polega ta gra) i, zdaje się, lepszym AI: wróg potrafi pięknie dostosować się do naszej taktyki i skopać nam dupsko aż miło - czego nie mogę powiedzieć o Dragon Rising, w której AI miewa pojedyncze przebłyski geniuszu, ale jej planom brakuje złożoności. Ofcoz, gry są jeszcze nieco zarobaczone, kolejne patche zmniejszają liczbę przykrych niespodzianek typu uszkodzony save czy wywalanie na pulpit, więc w obie pozycje gra się już przyjemnie.
Za ARMA2 przemawia też możliwość coopa całej kampanii i ilość modów, która kilka miesięcy po premierze jest już w miarę przyzwoita, a będzie jeszcze lepiej, bo modowanie ARMA2 przebiega niemal tak samo jak miało to miejsce w przypadku OFP. Dragon Rising nie jest złą grą, ale nie jest też kontynuacją Operation Flashpoint - to nowy tytuł jadący na podkupionej popularności.
Spoko, pewnie sprawdzÄ™ oba tytuÅ‚y… OFP2 jest ponoć nieco bardziej realistycznÄ… gierÄ… od COD4. A wÅ‚aÅ›nie totalnie arcade’owe podejÅ›cie w COD wkurwia mnie najbardziej…
DLatego pewnie nie kupiÄ™ Modern Warfare2…
Arma2 ponoć przyzwoitą grą jest i cieszy mnie taka, a nie inna Twa rekomendacja.
Z realistycznych gierek - zawiodÅ‚em siÄ™ na Americas Army3 W chuj robali i patologicznie duszne i zjebane Å›rodowisko graczy… A miaÅ‚o być tak piÄ™knie…
Póki co jednak coś z zupełnie innej beczki:) Soldiers, ludzie honoru. Stare, ale jare!
Od dawna nie wyszło nic na miarę X-COM i Jagged Alliance, a współczesne tactical shootery nie zapełnią tej niszy.
W RPGach też jakoś bidnie ostatnio, spróbowałem Risena, okazał się podrasowanym Gothikiem, z wszystkimi jego wadami i ułomnościami. Z nudów odkurzyłem Morrowinda, jutro chyba zainteresuję się Borderlands, ale nie ma co ukrywać, że cała branża czeka na Dragon Age: Origins i drugiego Mass Effecta.
Smakowicie zapowiada sie starwars cośtam force unleashed na PC, jako że jestem konsoilowo upośledzony zapytam was, pokraki- grał ktoś w ps3ową albo Xową wersje?