Sprawa prosta. Zamieszczamy linki do dobrych Waszym zdaniem teledysk?w, jak dla mnie małych dzieł filmowych.
Na pierwszy ogień zapodaje [url=http://www.youtube.com/watch?v=2XaNo0qPTfE] Tool – Prison Sex
[/url]
To klip robiony techniką poklatkową (jak wszystkie klipy Toola, opr?cz Hush), czyli techniką podobną do tej, jaką był kręcony Miś Uszatek. Klip został wysrany na świat w kwietniu 1994 roku, ale okazał się niestrawny dla telewizji muzycznych. Powodem była tematyka i odstręczająca forma. Teledysk porusza sprawę molestowania seksualnego, kt?re zdarza się w rodzinach. Tak Adam Jones (gitarzysta zespołu, wsp?łtw?rca klip?w i projekt?w graficznych do okładek płyt, zdolny skurwiel) skomentował trudności z promowaniem obrazu: ‘’Sp?jrzmy na inne klipy, gdzie c?rka Stevena Tylera rozbiera się przed starszym facetem, albo gdzie Janet Jackson praktycznie uprawia sex oralny. Przeszkadza mi to, ale takie rzeczy są po prostu serwowane. Nie zastanawiamy się nad tym. Wydaje mi się, że wszystko, co dotyczy problem?w z rodzaju tych poruszanych przez nas, rozbije się o przeszkodę nie do pokonania’’
Podobno klip, do Prison Sex jest do dziś używany przez niekt?rych psychiatr?w w terapii os?b dotkniętych molestowaniem.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Dla zluzowania atmosfery następny klip, zgoła innej prowieniencji
Fajnie nakręcony, dynamiczny z lekką nutką zwyrodnienia oraz z zaskakującym (przynajmniej dla mnie) zakończeniem.
Watch it bijacz!