LUCETAM
Piracetamum
Tabletki powlekane 400 mg, 800 mg, 1200 mg
Skład:
1 tabletka zawiera: substancję czynną odpowiednio 400 mg, 800 mg lub 1200 mg piracetamu oraz substancje pomocnicze: stearynian magnezu oraz powidon K-30, Makrogol 6000, sebacynian dibutylu, dwutlenek tytanu, talk, etylocelulozę oraz hypromelozę.
WSKAZANIA
Piracetam jest stosowany w leczeniu mioklonii (skurcz?w mięśni) pochodzenia korowego, zaburzeń czynności poznawczych (z wyjątkiem choroby Alzheimera i innych rodzaj?w otępienia), w leczeniu wspomagającym następstw niedokrwienia m?zgu, w objawowym leczeniu zawrot?w głowy, w leczeniu wspomagającym dysleksji (zaburzenia zdolności czytania) u dzieci (o masie ciała powyżej 30 kg - wiek powyżej 9 lat).
OPIS DZIA£ANIA
Piracetam, substancja czynna tabletek powlekanych Lucetam, jest cykliczną pochodną kwasu gamma-aminomasłowego (GABA). Wiadomo, że pełni rolę czynnika “nootropowego”. Mechanizm działania leku nie został w pełni poznany. Podstawowym działaniem piracetamu jest poprawa i usprawnienie czynności intelektualnych, takich jak uczenie się, pamięć czy myślenie.
Po podaniu doustnym, piracetam jest szybko i prawie całkowicie wchłaniany. Maksymalne stężenie w surowicy osiągane jest po 30-60 minutach. Lek nie jest metabolizowany w organizmie. Piracetam jest wydalany gł?wnie z moczem w postaci niezmienionej, w ciągu 24-30 godzin po podaniu pojedynczej dawki doustnej.
DZIA£ANIA NIEPO¯¡DANE
Większość objaw?w występuje u pacjent?w w podeszłym wieku i (lub) przyjmujących dawki dobowe wynoszące przynajmniej 2,4 g.
Może wystąpić: nerwowość, drażliwość, lęk, pobudzenie, zachowanie agresywne, zaburzenia snu, nadpobudliwość oraz nadmierna aktywność ruchowa, depresja, mdłości, wymioty, biegunka lub b?l brzucha.
Objawy takie, jak obniżone lub podwyższone ciśnienie tętnicze, zawroty głowy, b?le głowy, drżenie, nadmierne pobudzenie seksualne oraz reakcje alergiczne zdarzają się rzadko.
DAWKOWANIE
Stosuje się dawki od 30 do 160 mg/kg mc./dobę - nie przekraczać zalecanej dawki.
Dowiedziałam się o tych tabletkach przez przypadek dziś bedą u lekarza, przepisał mi je gdyż cięrpię na uporczywe migreny.
Wychodząc z apteki jak mam to w zwyczaju zaczełam czytać ulotke i aż mnie w chodnik wmurowało!!!
Lepsiejsze o 100 zary od tussipect i nie powoduje takich skutk?w ubocznych, działanie “wiedza sama wchodzi do głowy” juz po 2 tabletkach 400 mg - 60 tabletek w opakowaniu. Mam to przyjmowac 2 razy dziennie po 1- zaryzykowałam i o 14 wziełam 2 na raz, jest 21 a ja juz mam opanowany materiał na egzamin